Profitul Băncii Transilvania a crescut anul trecut cu 40%

Profitul Băncii Transilvania a crescut anul trecut cu 40%
Publicat: 12/02/2013, 10:19
Actualizat: 16/02/2019, 04:58

Banca Transilvania (TLV) a avut anul trecut un profit net de 320,43 milioane lei, în creștere cu 40% față de 2011, activele au urcat cu 15%, la 29,57 miliarde de lei, iar soldul provizioanelor cu 27%, a anunțat marți instituția de credit.

„Suntem mulțumiți de rezultatele financiare din anul care a trecut, mai ales că au fost obținute în pofida unei volatilități pronunțate și a multiplelor incertitudini a mediului economic local și european. Creșterea numărului de clienți activi, corelată cu maxime istorice a numărului de operațiuni și a unor performanțe bune pe unele dintre liniile noastre de business, au dus la consolidarea puternică a poziției noastre pe piață. Vom propune acționarilor noștri capitalizarea profitului obținut pentru a putea continua creșterea băncii și susținerea economiei”, a declarat într-un comunicat președintele Consiliului de Administrație al băncii, Horia Ciorcilă.

El a adăugat că în 2013 banca va viza în continuare optimizarea modelului de business, creșterea eficienței și controlul strict al riscurilor.

Profitul operațional al Băncii Transilvania a urcat cu 9%, la 720,2 milioane lei, față de 659 milioane lei în precedentul exercițiu financiar.

Cheltuielile nete cu provizioanele pentru active, alte datorii și angajamente de creditare au fost de 379,4 milioane lei, comparativ cu 380,8 milioane lei în 2011.

Cea mai mare parte a provizioanelor a fost pentru credite. Astfel, suma de anul trecut, de 368,1 milioane lei, a fost cu 13% peste cea constituită în 2011, de 324,5 milioane lei.

Soldul provizioanelor din activitatea de creditare era la finele anului trecut de 2,111 miliarde lei, în creștere cu 27% față de nivelul de la sfârșitul anului 2011, de 1,659 miliarde lei, banca asigurând un grad adecvat de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante, de 108,05%.

„Portofoliul de credite al Băncii Transilvania este unul stabil, preponderent în lei, iar soldul este de 17,151 miliarde lei. Peste 64% din creditele BT sunt acordate companiilor, iar 35,8% persoanelor fizice. Creditele neperformante, cu restanțe mai mari de 90 de zile, reprezintă 11,31% din totalul portofoliului de credite al băncii”, se arată în comunicat.

Raportul cost/venit este de 53% la 31 decembrie 2012, menținându-se la un nivel acceptabil.

Banca menționează că a beneficiat de facilități fiscale în anul 2012, ca urmare a aplicării filtrelor prudențiale impuse printr-un Ordin al Băncii Naționale a României de la finele anului 2011.

Activele bilanțiere ale Băncii Transilvania erau la sfârșitul anului trecut de 29,577 miliarde lei, cu 15% mai mari față de finalul anului 2011.

„Pozițiile de activ au crescut, păstrându-se echilibrul între diversele categorii de plasamente: investițiile în active disponibile pentru vânzare, plasamente la bănci, respectiv credite acordate”, se arată în comunicat.

Veniturile operaționale ale Băncii Transilvania au ajuns la 1,536 miliarde lei, fiind cu 10% peste valorile înregistrate în precedentul exercițiu financiar. Trendul ascendent a fost determinat de creșterea cu 12% a veniturilor din operațiuni financiare, cu 15% a veniturilor nete din comisioane, respectiv cu 5% a veniturilor nete din dobânzi, potrivit băncii.

Cheltuielile operaționale au avansat, totodată, cu 10%, la 816,3 milioane lei, față de nivelul de 743,4 milioane lei înregistrat în anul 2011. Creșterea a fost determinată atât de creșterea organică a activității băncii, cât și de evoluția cursului de schimb euro/leu, se arată în comunicat.

Depozitele atrase de la clienți au crescut cu 14% față de sfârșitul anului, soldul fiind de 23,061 milioane lei.

„BT a încurajat economisirea și în 2012, prin produse transparente și simple, bonificând clienților rate de dobândă care asigură obținerea unor randamente real pozitive”, se mai spune în comunicat.

Portofoliul de clienți a continuat să crească, astfel că la 31 decembrie 2012 banca avea 1,67 milioane clienți activi, comparativ cu 1,55 milioane clienți activi în anul precedent. De asemenea, a urcat numărul de operațiuni cu clienții, cu 11,3%, față de perioada similară din 2011, ajungând la 221,93 milioane operațiuni.

Cei mai mari acționari ai băncii sunt Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), cu 14,61%, din titluri și Bank of Cyprus, cu 9,9%. Printre acționarii semnificativi se regăsește SIF Moldova (5%), președintele Consiliului de Administrație al băncii, Horia Ciorcilă, și International Finance Corporation, divizie a Grupului Băncii Mondiale.

Banca are un capital social de 1,903 miliarde lei, divizat în 1,093 miliarde de acțiuni cu o valoare nominală de 1 leu.

Acțiunile băncii au crescut cu 1,33% în ședința bursieră de luni și au încheiat la prețul de 1,443 lei/titlu. La această cotație, capitalizarea instituției de credit este de 2,746 miliarde lei (624,1 milioane euro).

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Măsuri speciale pentru un ministru suedez care are „cea mai ciudată fobie din lume”
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Produsul pe care românii îl comandă la foc automat, în ultimii ani: "Decât să mănânc...
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia...
Ce se va întâmpla cu pensia de urmaș după moartea lui Silviu Prigoană. Cum vor...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Senatori americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Doliu în muzica populară. S-a stins o mare voce: Cerul a câștigat un înger!
Risipa alimentară poate fi eliminată cu ajutorul câtorva sfaturi simple dar utile
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cristi Brancu a dezvăluit unde era Mihaela Botezatu în momentul în care s-a produs evenimentul...
Cine este Igor Cuciuc, interpretul de muzică populară care și-a pierdut fiica de doar 17...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Noi cercetări contestă rolul materiei întunecate în formarea galaxiilor